Kylmässä kynnetty

Suomen vanhimpiin pienpanimoihin kuuluva, seinäjokelainen Mallaskoski ammentaa inspiraationsa oluiden panemiseen pohjalaisen sielunmaiseman synkkyydestä. Mallaskoskella aurinko ei paista, elämä ei hymyile eikä turha rupattelu kiinnosta.

Panimon perustaja Johan Wallenius aloitti juomiensa valmistuksen Jerikon vuonna 1921 vanhan pesutuvan nurkassa, Jerikon mutkassa. Vuonna 1928 Wallenius päätti ostaa tontin lähellä mylvivän kosken rannalta ja rakentaa siihen Mallaskosken tehtaan. Tehtaassa alettiin valmistamaan limonadi- sekä virvoitusjuomia ja etenkin ”hyväksi tunnettua” olutta, jota vietiin aina ulkomaille asti.

Tuotanto jatkuu edelleen samalla paikalla, samaa perinnehiivaa käyttäen ja ensiluokkaisen käsityöläisyyden voimin. Panimon yhteydessä sijaitsee myös panimoravintola, jonka terassilta aukeavat komeat näkymät Seinäjoen kosken kuohuihin.


Henkilökunta

Jyri Ojaluoma, Panimomestari

Jyri vastaa mallaskosken tummanpuhuvien pohjalaisoluiden valmistuksesta. Koulutuksensa ohella panimomestarimme on omaksunut perinnetietonsa oluenpanon oppi-isältään, mestari Juhani Walleniukselta, joka on muuten Mallaskosken Tehtaiden perustajan pojanpoika.

Merkillisin Jyrin panemista oluista lie Enkidu-sumeriolut, periaatteellista vuosimallia 2500 eKr. Muinaisresepti herätettiin henkiin yhteistyössä Helsingin yliopiston assyrologian professori Simo Parpolan kanssa, Ninkasi-jumalalle tehdyn ja osittain käännetyn hymnin pohjalta (Hymn to Ninkasi).

Matti Takkunen, Panimotyöntekijä

Ari Isomäki, Panimotyöntekijä

Samu Ekman, Panimotyöntekijä

Jari Vaivila, Panimotyöntekijä

Jaana Marttala, Panimotyöntekijä