Kylmässä kynnetty

Seinäjokelainen Mallaskosken panimo ammentaa inspiraationsa oluiden panemiseen pohjalaisen sielunmaiseman synkkyydestä. Mallaskoskella aurinko ei paista, elämä ei hymyile ja turha rupattelu ei kiinnosta.

Panimon perustaja Johan Wallenius aloitti juomiensa valmistuksen vuonna 1921 vanhan pesutuvan nurkassa. Vuonna 1928 Wallenius päätti ostaa tontin lähellä mylvivän kosken rannalta ja rakentaa siihen Mallaskosken tehtaan. Tehtaassa alettiin valmistamaan limonadi- sekä virvoitusjuomia ja etenkin ”hyväksi tunnettua” olutta, jota vietiin aina ulkomaille asti.

Vielä tänäkin päivänä Mallaskosken synkän puhuvat oluet valmistetaan samaista perinnehiivaa käyttäen, samaisen hyisen kosken varrella, samaisella periksi antamattomalla elämän asenteella, käsityönä ja ilman säilöntäaineita. Mallaskosken panimomestarina toimii tätä nykyä, vuodesta 1999 panimoa luotsannut Jyri Ojaluoma. Panimon yhteydessä sijaitsee myös panimoravintola, jonka terassilta aukeavat komeat näkymät Seinäjoen kosken kuohuihin.


Henkilökunta

Jyri Ojaluoma
Panimomestari

Jyri vastaa mallaskosken tummanpuhuvien pohjalaisoluiden valmistuksesta. Koulutuksensa ohella panimomestarimme on omaksunut perinnetietonsa oluenpanon oppi-isältään, mestari Juhani Walleniukselta, joka on muuten Mallaskosken Tehtaiden perustajan pojanpoika.

Merkillisin Jyrin panemista oluista lie Enkidu-sumeriolut, periaatteellista vuosimallia 2500 eKr. Muinaisresepti herätettiin henkiin yhteistyössä Helsingin yliopiston assyrologian professori Simo Parpolan kanssa, Ninkasi-jumalalle tehdyn ja osittain käännetyn hymnin pohjalta (Hymn to Ninkasi).

Samu Ekman
Panimotyöntekijä

Jari Vaivila
Panimotyöntekijä

Jaana Marttala
Panimotyöntekijä